Rugpjūčio 2 d., diplomato Stasio Lozoraičio gimimo dieną, Lietuvos žurnalistų draugija surengė jo šimtųjų gimimo metinių paminėjimą. Kaune, Petrašiūnų kapinėse, kur palaidotas Stasys Lozoraitis (1924-1994), prie jo kapo susirinko nemažas būrelis žmonių, kurie pagerbė Vilties prezidento atminimą.

Stasys Lozoraitis gimė 1924 metais Berlyne diplomatų šeimoje. Vėliau, suaugęs ir baigęs mokslus visą savo gyvenimą, kaip ir jo tėvas Stasys bei brolis Kazys, pašventė Lietuvai, pasirinkdamas diplomatinę tarnybą. 1970 metais Stasys Lozoraitis jaunesnysis paskirtas dirbti Lietuvos atstovu prie Šventojo sosto, 1989 – 1991 metais buvo Lietuvos pasiuntinybės patarėju Vašingtone, 1991 – 1993 metais – pirmasis Lietuvos ambasadorius Jungtinėse Amerikos Valstijose, o vėliau – Italijoje. 1993 metais dalyvavo Lietuvos Respublikos prezidento rinkimuose, kaip Vilties prezidentas.

Pagerbiant Vilties prezidento šviesų atminimą, buvo padėtos gėlės ant jo kapo, uždegtos žvakės.

Minėjimas pradėtas fleitininkės Jurgitos Otienės sugrota „Lietuva brangi“, dalintasi prisiminimais apie diplomatų Lozoraičių šeimą, jos indėlį į Lietuvos kaip valstybės išsaugojimą, paties Stasio Lozoraičio pastangas prisidedant prie nepriklausomos Lietuvos Respublikos atkūrimo. Renginį gražiai, prasmingai moderavo Lietuvos žurnalistų draugijos pirmininkė Gražina Viktorija Petrošienė. Jai talkino LŽD Centro valdybos nariai Aurelijus Noruševičius ir šio teksto autorė Marija Šaknienė. Jie visi trys yra pagrindinės LŽD premijos, kuri pavadinta Vilties prezidento Stasio Lozoraičio vardu, laureatai. Šią premiją jau ne vienerius metus mecenuoja Lietuvos Respublikos Seimo narys Kazys Starkevičius, kuris taip pat dalyvavo minėjime bei dalijosi mintimis apie Lozoraičius, o taip pat savo šeimos apsisprendimą mecenuoti būtent šią premiją.

Prisiminimais dalijosi ir buvusios Kauno S. Lozoraičio vardo mokyklos direktorė Klavdija Kovalenkina, šios mokyklos istorijos mokytoja ir muziejaus, skirto S. Lozoraičiui, mokykloje įkūrėja Svetlana Trumpickienė. Muziejus buvo įkurtas 1998 metais. Gaila, kad šios mokyklos jau nebėra, 2017 metais ji buvo uždaryta.

Dievo žodžiu su minėjimo dalyviais pasidalijo ir juos palaimino Kauno liuteronų Švč. Trejybės bažnyčios klebonas Saulius Juozaitis. Šiltais prisiminimais apie iškiliąją S. Lozoraičio asmenybę dalijosi LR Seimo atstovė Laima Vyskupaitytė-Mogenienė ir daugelis kitų minėjimo dalyvių. Liejosi šilti prisiminimai iš lūpų tų žmonių, kuriems teko susitikti ir bendrauti su Stasiu ir Daniela Lozoraičiais, kai jie keliavo po Lietuvą rinkimų kampanijos į Lietuvos prezidento postą metu. Kalbėjo buvęs tuometis Kauno meras Andrius Kupčinskas ir Seimo narys N. Kupčinskas. Tarp renginio dalyvių buvo ir LŽD narės Alvyra Noruševičienė, Angelė Valienė, Jadvyga Gavenavičienė, Raimundas Kaminskas bei kiti.

Pasibaigus minėjimui kapinėse dalis renginio dalyvių aplankė ir paminklinį S. Lozoraičio biustą, esantį Vilties skverelyje miesto centre, kur taip pat padėjo gėlių, pagerbdami iškiliojo Lietuvos diplomato, Vilties prezidento atminimą.

Marija Šaknienė