Lietuvos žurnalistų draugija dalinasi raštu, kurį rugsėjo 11 d. su kitomis organizacijomis išsiuntė LR Prezidentui Gitanui Nausėdai, LR Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei Nielsen ir LR Premjerei Ingridai Šimonytei.

xxx

Valdžios įstaigų nepagrįsti ribojimai žurnalistams rinkti informaciją – grėsmė demokratijai

Visuomenės informavimo etikos asociacija, vienijanti žiniasklaidos priemonėms ir žurnalistams atstovaujančias asociacijas bei profesines sąjungas, sulaukia skundų, jog valstybės institucijų (ar jų patikėtinių) valdomi bei iki šiol viešai skelbiami duomenys yra nebeteikiami arba teikiami gerokai sumažinta apimtimi, taip užkertant visuomenės teisę į teisingą ir tikslią informaciją. Ypač neramina atvejis, kuomet Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos iniciatyva be jokio teisėto pagrindo apribotas duomenų teikimas apie švietimo ir mokslo įstaigų veiklos ir patikrinimų rezultatus. Labai didelį nerimą ir grėsmę žiniasklaidos laisvėms ir teisėms kelia politinės iniciatyvos, jog ateityje apskritai gali būti uždrausta teikti svarbius duomenis apie mokyklų pasiekimus toms redakcijoms, kurios lygina duomenis, skelbia reitingus ir panašiai. Tokia diskriminacinė ir akivaizdžiai antikonstitucinė praktika gali ne tik pažeisti redakcijų teisėtus interesus gauti informaciją. Taip gali būti sukurta situacija, kai, negaudamos objektyvių duomenų apie šveitimo įstaigų veiklą, žiniasklaida ir žurnalistai bus priversti skelbti netikslius duomenimis, nuomonėmis ar įsitikinimais paremtus straipsnius. Akivaizdu, kad valdžios įstaigų noras slėpti informaciją gerokai pablogins Lietuvos vertinimą tarptautiniame Reporterių be sienų organizacijos skelbiamame Spaudos laisvės indekse. Primename, kad dėl valdžios įstaigų uždarumo ir žiniasklaidos bei žurnalistų ignoravimo Lietuva 2024 metais jau nukrito į 13 vietą ir situacija gali dar blogėti, jei ir toliau bus vykdoma informacijos slėpimo ar ribojimo praktika.

Seimo patvirtintoje Aštuonioliktosios Lietuvos Respublikos Vyriausybės programoje 84.4 punkte buvo aiškiai įsipareigota Vyriausybės lygmeniu, jog bus atsižvelgta į pagrindinius žiniasklaidos laisvės indekso rodiklius. Pagal šią programą ypatingas dėmesys turi būti skiriamas maksimaliai žurnalistų prieigai prie informacijos šaltinių, atvirųjų duomenų. Konstitucija ir Visuomenės informavimo įstatymas garantuoja, kad kiekvienas asmuo turi teisę laisvai reikšti savo mintis ir įsitikinimus, nevaržomai rinkti, gauti ir skleisti informaciją bei idėjas. Laisvė rinkti, gauti ir skleisti informaciją negali būti ribojama kitaip, kaip tik įstatymu, jei yra būtina apsaugoti konstitucinę santvarką, žmogaus sveikatą, garbę ir orumą, privatų gyvenimą, dorovę.

Atsižvelgdami į tai raginame pagrindines politines Lietuvos institucijas (Prezidentą, Seimą ir Vyriausybę) užtikrinti, kad teisė gauti informaciją nebūtų varžoma fiktyviai prisidengiant ES ar nacionaliniais teisės aktais (tokia praktika kartais taikoma naudojantis BDAR), o atskirų ministerijų politikai ar valstybės tarnautojai gerbtų visuomenės teisę į informaciją.

Teisę gauti informaciją garantuojantys įstatymai turėtų atitiktų geriausią praktiką ir užtikrinti tinkamą žurnalistų teisės rinkti informaciją ir šaltinių apsaugą.

Visuomenės informavimo etikos asociacija nuolat stebi situaciją, kaip galiojantys teisės aktai ir jų praktinis taikymas padeda arba trukdo profesionaliems žurnalistams ir žiniasklaidos priemonėms vykdyti savo misiją. Artėjant Seimo rinkimams politinėms partijoms bandant skubotai keisti fundamentalius teisės aktus dėl informacijos prieinamumo gali būti sukurtas labai pavojingas precedentas ir padaryta nepataisoma žala, todėl raginame susilaikyti nuo bet kokių skubotų įstatymų keitimų ribojant teisę į informaciją.

Visuomenės informavimo etikos asociacijos nariai:

Asociacija „Nacionalinė spauda”

Interneto žiniasklaidos asociacija

Lietuvos žurnalistų draugija

Lietuvos žurnalistų sąjunga

Lietuvos kabelinės televizijos asociacija

Lietuvos radijo ir televizijos asociacija

Lietuvos regioninių radijo stočių asociacija

Lietuvos žiniasklaidos tautinių bendrijų kalbomis asociacija

Nacionalinė rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacija

Regioninių televizijų asociacija